2015. január 31., szombat

MILLENNIUM-TELEP AZ ÓKORBAN



MILLENNIUM-TELEP AZ ÓKORBAN


Millennium-telep, Soroksár és egyben Budapest legdélebbi kerület-része. Talán sokan nem is tudják, de ismert történelme az ókorig nyúlik vissza. A mai Millennium-telep vonalában húzódott a Római Birodalom pannóniai határvonalának (limes) egy helyszíne. Központi része egy őrtorony volt. Maradványai – melyeket már feltártak, majd betemettek – a néhai Dugattyúgyűrű gyár és sporttelepe területén találhatók. Időszámításunk III. századában kőfallal körülvett római katonai tábor épült itt, Haraszti (Arasti) falu mellett, közepén őrtoronnyal, Campona (Tétény) ellenerődjeként, jelezve a hely stratégiai jelentőségét a római-nomád háborúkban, a Csepel-sziget és dunai átkelőhely védelmében. Maradványait, amelyekre később középkori falu és templom települt, az olasz gróf Luigi Fernando Marsigli tudós hadmérnök figyelte meg, és írta le a XVII. század végén. Az ő térképei révén azonosítható a tábor helye, ahol egykor itt a rómaiaknak kőfejtőjük volt.

Az alapfalak a II. világháború előtti években még jól láthatóak voltak, s az innen előkerült római pénzek, emberi csontok, maradványok a hely mozgalmas múltjára utaltak. 

A középkorban Szentdienes néven jött létre itt település, amely a római tábor romjai körül alakult ki, ezekre épült temploma. A XVIII. században Soroksárra települt lakosság középkori kolostoromladékként tartotta számon, és Mauerstock-nak (faltalapzat) nevezte.




A helytörténeti kutatómunka jeles képviselője Dr. Papp Gézáné, Ági néni volt, mellesleg magyar tanárom, a néhai Táncsics Mihály Általános Iskolában.


Unyi János Antal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése